Likopenli gıdalar nasıl tüketilmeli?
Likopenin; önemli hücre biyomoleküllerini, hücre duvarını, hücresel yapıları ve özellikle de DNA’yı koruyarak bazı hastalıkları önlemeye yardımcı olduğu düşünülmektedir. Sağlıklı insanlarla yapılan bir çalışmada, likopen ya da domatesli ürünlerin bulunmadığı bir diyetin sonucunda, fazlaca serbest radikaller tespit edilmiştir. Likopenli içeren besinler yenmesi sonucunda ise oksidasyon seviyesinde azalma olduğu görülmüştür.
- LDL kolesterolünü düşürür. Dolayısıyla kalp sağlığını korumaya da yardımcıdır.
- Osteoporoz riskini azaltır.
- Cildi korur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Hamilelikte likopen alımı, çocukların bilişsel gelişimine katkı sağlar.
- Likopen, sağlıklı bir kan dolaşımının sağlanmasında faydalıdır.
Likopen’in Cilde Faydaları
Beslenme uzmanları, likopenin, ultraviyole ışınlara karşı deriyi koruduğunu belirtirler. Ancak, domatesin etkisi cildinizi sadece ultraviyole ışınlarından korumakla sınırlı değildir. Domates, başlı başına bir güzellik ve sağlık kaynağıdır. Likopenin cilde sağladığı diğer faydalar ise;
- Olağanüstü bir serbest radikal yok edicidir.
- Cildinizin oksijeni daha iyi ve etkili kullanmasını sağlar.
- Ultraviyolenin ciltteki yaşlandırıcı etkilerini önler.
- Cildin yangısal tepkisini azaltır.
Bu yaz cildinizi likopen ile koruyun!
Son 20-30 yıl içinde en çok artan kanser tiplerinden biri de cilt kanserleridir. Özellikle “malignant melonama” olarak tanımlanan cilt kanserleri çok ağır ve hızlı seyirlidir. Antioksidanlardan zengin bir beslenme tarzının, güneş hasarına bağlı cilt kanserinden korunmada güçlü bir destek olduğu şimdi daha iyi biliniyor. Antioksidan zengini besinler, çevresel tehditlerle ilişkili cilt kanserlerinde oldukça etkin yardımcılardır. Hayfa Tıp Merkezi araştırmacılarından Dr. Michael Aviram, domates ve domates ürünlerinde bol miktarda bulunan likopenin, özellikle güneş ışınları ile ilişkili cilt kanserlerinden korunmada etkin olduğunu gösteren önemli çalışmalar yapmaktadır.