Likopenli gıdalar nasıl tüketilmeli?

Likopenin; önemli hücre biyomoleküllerini, hücre duvarını, hücresel yapıları ve özellikle de DNA’yı koruyarak bazı hastalıkları önlemeye yardımcı olduğu düşünülmektedir. Sağlıklı insanlarla yapılan bir çalışmada, likopen ya da domatesli ürünlerin bulunmadığı bir diyetin sonucunda, fazlaca serbest radikaller tespit edilmiştir. Likopenli içeren besinler yenmesi sonucunda ise oksidasyon seviyesinde azalma olduğu görülmüştür. 

  • LDL kolesterolünü düşürür. Dolayısıyla kalp sağlığını korumaya da yardımcıdır.
  • Osteoporoz riskini azaltır.
  • Cildi korur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Hamilelikte likopen alımı, çocukların bilişsel gelişimine katkı sağlar.
  • Likopen, sağlıklı bir kan dolaşımının sağlanmasında faydalıdır.
 

 

Likopen’in Cilde Faydaları

Beslenme uzmanları, likopenin, ultraviyole ışınlara karşı deriyi koruduğunu belirtirler. Ancak, domatesin etkisi cildinizi sadece ultraviyole ışınlarından korumakla sınırlı değildir. Domates, başlı başına bir güzellik ve sağlık kaynağıdır. Likopenin cilde sağladığı diğer faydalar ise;

  • Olağanüstü bir serbest radikal yok edicidir.
  • Cildinizin oksijeni daha iyi ve etkili kullanmasını sağlar.
  • Ultraviyolenin ciltteki yaşlandırıcı etkilerini önler.
  • Cildin yangısal tepkisini azaltır.

Cildiniz için günde 200g pişmiş domates

Likopen içeren besinler arasında en iyi likopen kaynağı domatestir. Fakat çiğ domatesten çok pişmiş veya salça gibi ısıl işlem görmüş domates, çok daha etkili bir likopen deposudur. En iyi etki için günde 200 g kadar pişmiş domates yemelisiniz. Ama eğer likopenin cildiniz üzerinde daha etkili olmasını istiyorsanız, likopen içeren krem ve losyonlardan da yararlanabilirsiniz. Likopen, cilde sürüldüğünde hafif bronzlaşma ve ışıltılı bir ten rengi meydana getirir. Likopenin, ultraviyoleden koruyucu ve yaşlanmayı geciktirici etkilerinden daha fazla yararlanmak istiyorsanız kullandığınız ürünlerin yeterli miktarda aktif likopen ihtiva edip etmediğini araştırmalısınız.

 

Bu yaz cildinizi likopen ile koruyun!

Son 20-30 yıl içinde en çok artan kanser tiplerinden biri de cilt kanserleridir. Özellikle “malignant melonama” olarak tanımlanan cilt kanserleri çok ağır ve hızlı seyirlidir. Antioksidanlardan zengin bir beslenme tarzının, güneş hasarına bağlı cilt kanserinden korunmada güçlü bir destek olduğu şimdi daha iyi biliniyor. Antioksidan zengini besinler, çevresel tehditlerle ilişkili cilt kanserlerinde oldukça etkin yardımcılardır. Hayfa Tıp Merkezi araştırmacılarından Dr. Michael Aviram, domates ve domates ürünlerinde bol miktarda bulunan likopenin, özellikle güneş ışınları ile ilişkili cilt kanserlerinden korunmada etkin olduğunu gösteren önemli çalışmalar yapmaktadır. 



 

 

 tat’ın lezzet dünyasıkeşfedilecek bilgilerle dolu… Hemen Keşfet