Likopen, bir gıdada ölçülen en yüksek antioksidana sahip, domatese kırmızı rengini veren bir pigmenttir. Kardeşi beta karoten gibi likopen de karotenoit ailesinin üyesidir. Karotenoitler meyve ve sebzelerin, turuncu ve sarı gibi renklere sahip olmasını sağlayan kimyasallardır. Likopen, karotenoitler içinde “ilaç benzeri etkiye sahip” en önemli besin kaynağıdır. Sadece yeşil bitkiler ve bazı mikroorganizmalar (bakteri, mantar ve algler) karotenoit üretirler. Hayvanlar ve insanlar ise bu hayati kimyasalları vücutlarında saklarlar. Likopen, insan plazmasında en baskın karotenoittir. Bu durum, belki de, likopenin insanların savunma sistemlerindeki biyolojik öneminin de göstergesidir. Likopen seviyeleri, çeşitli biyolojik durumlardan ve yaşam şartlarından etkilenir. Likopen, özellikle yağdan zengin dokular olan deride, karaciğerde, testislerde ve prostatta bol miktarda bulunur.
Domates, çok güçlü antioksidan etkiye sahip bir biyo-koruyucu güç ile doludur; Bu güç Likopendir!
Sadece domates mi? Domates suyu, domates salçası, ketçap, domatesli yemekler ve aklınıza gelecek bütün domates ürünleri… Antioksidan olarak likopen, serbest radikallerle savaşında büyük bir güce sahip olduğu gibi; başka antioksidan maddelere de yardım eder. Pek çok kimyasal reaksiyonda yer alan likopen, C ve E vitaminlerinin antioksidan aktivitelerinde destekleyici ve güçlendirici yarar sağlar. Likopenin, C ve E vitaminiyle oluşturduğu bu sinerji çok önemlidir. Bu üç madde bir araya geldiğinde sigaranın, güneş ışınlarının, çevresel radyasyon ve kimyasalların, ozon gazlarının doku hasarı yaratan etkilerini çok büyük ölçüde azaltır.
En önemli likopen kaynakları domates ve domates ürünleridir. Domates, likopen açısından vazgeçilmezdir ve doğadaki en zengin likopen kaynağıdır. Hatta ısıl işlem sonucu domatesin içindeki likopen maddesi arttığı için, domates ürünleri, çiğ domatesin kendisinden bile daha iyi birer likopen kaynağı olur. Ayrıca; kurutulmuş kayısı, kuşburnu, pembe greyfurt ve karpuz da likopen içeren besinler arasındadır.
Gıda | Porsiyon Miktarı | Likopen (mg) |
---|---|---|
Domates Suyu | 250 ml | 25,0 |
Ketçap | 15 ml | 2,7 |
Spagetti Suyu | 125 ml | 28,1 |
Domates Salçası | 30 ml (2 Yemek Kaşığı) | 13,8 |
Domates Çorbası | 250 ml | 9,7 |
Domates Sosu | 60 ml (1/4 Bardak) | 8,9 |
Chili Sos | 30 ml (2 Yemek Kaşığı) | 6,7 |
Kokteyl Sos | 30 ml (2 Yemek Kaşığı) | 5,9 |
Karpuz | 368 g (1 Dilim 25x2 cm) | 14,7 |
Pembe Greyfurt | 125 g (1/2) | 4,9 |
Çiğ Domates | 125 g (1 Orta Boy) | 3,7 |
Kaynak : Institue of Nutrional Sciences
Ürün |
1 Yemek Kaşığı Ölçüsü (g) |
Likopen Değeri (mg/100) |
Likopen Değeri (mg/1 yemek kaşığında) |
---|---|---|---|
Tat domates suyu | 11 | 10,98 | 1,21 |
Tat domates püresi | 15 | 26,97 | 4,05 |
Tat tatlı ketçap | 20 | 21,77 | 4,35 |
Tat salça | 25 | 85,54 | 21,39 |
Kaynak : Likopen değerleri Tübitak analiz sonuçlarına göre hesaplanmıştır.
Likopenin; önemli hücre biyomoleküllerini, hücre duvarını, hücresel yapıları ve özellikle de DNA’yı koruyarak bazı hastalıkları önlemeye yardımcı olduğu düşünülmektedir. Sağlıklı insanlarla yapılan bir çalışmada, likopen ya da domatesli ürünlerin bulunmadığı bir diyetin sonucunda, fazlaca serbest radikaller tespit edilmiştir. Likopenli içeren besinler yenmesi sonucunda ise oksidasyon seviyesinde azalma olduğu görülmüştür.
Beslenme uzmanları, likopenin, ultraviyole ışınlara karşı deriyi koruduğunu belirtirler. Ancak, domatesin etkisi cildinizi sadece ultraviyole ışınlarından korumakla sınırlı değildir. Domates, başlı başına bir güzellik ve sağlık kaynağıdır. Likopenin cilde sağladığı diğer faydalar ise;
Son 20-30 yıl içinde en çok artan kanser tiplerinden biri de cilt kanserleridir. Özellikle “malignant melonama” olarak tanımlanan cilt kanserleri çok ağır ve hızlı seyirlidir. Antioksidanlardan zengin bir beslenme tarzının, güneş hasarına bağlı cilt kanserinden korunmada güçlü bir destek olduğu şimdi daha iyi biliniyor. Antioksidan zengini besinler, çevresel tehditlerle ilişkili cilt kanserlerinde oldukça etkin yardımcılardır. Hayfa Tıp Merkezi araştırmacılarından Dr. Michael Aviram, domates ve domates ürünlerinde bol miktarda bulunan likopenin, özellikle güneş ışınları ile ilişkili cilt kanserlerinden korunmada etkin olduğunu gösteren önemli çalışmalar yapmaktadır.
Likopen sadece kadınlar için değil, erkekler için de önemli bir damar dostudur. Avrupa Antioksidanlar Çalışması’nda (EURAMIC) likopen bakımından zengin bir beslenme tarzının, erkekleri koroner kalp hastalıkları (infaktüs, ritim bozuklukları) ve beyin damar hasarlarından (inmeler, bellek sorunları) koruyabileceğini göstermektedir. Likopen, oksidasyona uğramış zararlı kolesterolün damar duvarında birikmesine ve damar tıkayıcı yağlı plaklar oluşturmasına engel olmaktadır.
Likopen, insan vücudunda bazı hastalıklara karşı savaşan güçlü bir antioksidandır. Likopenin insan vücudunu birçok hastalıktan koruyacağı ve riskleri azaltabileceği biliniyor.
Bu değerli antioksidana her mevsim güvenilir şekilde ulaşmak için Tat Domates Ürünleri’ni tercih edebilirsiniz. Çünkü Tat Domates Ürünlerinin leziz domatesleri; mevsiminde, en güvenilir topraklarda üretilip raflarda yerini almaktadır. Pratik, ekonomik, doğal ve katkısız likopen kaynaklarınız hemen yanınızda.
Likopene karşı önlem alınmasını gerektiren hiçbir bulgu yoktur. Ancak sodyum alımına dikkat etmemizi gerektiren bir hastalığınız varsa, domatesli hazır gıdaların bol miktarlarda sodyum içerdiğini göz önünde bulundurmanız gerekir.
İnsanlık tarihine baktığımız zaman, domatesin hayatımıza oldukça geç girdiğini görüyoruz. Anavatanı Güney Amerika olan domates, And Dağları’nda Aztekler tarafından keşfedildi. 1500’lü yıllarda Meksika’nın İspanyollar tarafından istila edilmesiyle de “Dünya Turu” başladı. İspanyol denizcileri tarafından Güney Avrupa’ya taşınan domates, Akdeniz ülkelerinde, özellikle İtalya, İspanya, Portekiz’de, hızla yayılarak popüler bir besin haline geldi. İtalyanlar “Puma Amuris”, Fransızlar “Pumme Damour”, İngilizler “Apple of Love” diye tanımladılar bu lezzetli yeni ürünü. Bütün dillerde domatesin takma adının “Aşk Elması” ya da “Aşk Meyvesi” olmasının ya da Almanların onu “Cennetin Meyvesi” olarak tanımlamasının nedeni, domatesin cazibesiyle özdeşleştirilmesi olsa gerek.
19. yy’ın sonuna doğru ise domates, hemen hemen bütün dünyada tanınan bir sebze haline geldi. Yemeklere kattığı lezzet ve renk, onun çeşitli şekillerde ve bolca kullanılmasını sağladı.
Peki, bugün mutfağımızın vazgeçilmez bir unsuru olan domates meyve midir? Yoksa sebze midir? Eğer bir botanikçi ile konuşursanız size domatesin bir meyve olduğunu söyleyecektir; çünkü domatesin içinde tohumlar vardır. Fakat bahçecilik ile uğraşan birisi, domatesin sebze olduğunu ve meyveler gibi ağaçta yetişmediğini söyleyecektir. Aslında her iki cevap da doğrudur: Domates, hem meyve hem de sebzedir!
Likopen oranı yüksek bir cilt, güneşin zararlı ışınlarından çok daha az etkilenir. Domates ve domates ürünlerini bolca tüketirseniz, cildinizdeki likopen miktarı artacak ve doğal olarak bebek gibi bir cilde sahip olacaksınız.
Domates dünyanın hemen hemen her mutfağının vazgeçilmez rengi ve lezzetidir. Eğer domates olmasaydı, birçok lezzetli yemekten mahrum kalmış olacak ve böylesine eşsiz lezzetlerle tanışmamış olacaktık. Rengi, tadı, kokusu ve her yemeğe yakışan ayrıcalıklı halleri ile domates, mutfağımızın bir mucizesi olarak hayatımızda önemli bir yere sahiptir.
Domatesin en çok sevildiği mutfak Akdeniz mutfağıdır. Bunun nedeni ise Akdeniz mutfağını sağlıklı kılan zeytinyağı ile birlikte domates ve domates ürünlerinin çok kullanılması ve yemeklere kattıkları muhteşem lezzettir.
Daha sağlıklı olmak, kaliteli ve uzun bir yaşam sürmek için bir ömür boyu tüketmekten asla vazgeçmemeniz gereken tek besin domatestir. Güçlü antioksidan özelliği ile sizi tüm kötü hastalık risklerinden korur ve uzun süreli bir sağlık garantisi verir.
Kırmızıdan gelen mucize ile sizde sağlıklı bir hayatın keyfini sürün!