LikopenNedir?
Likopen, bir gıdada ölçülen en yüksek antioksidana sahip, domatese kırmızı rengini veren bir pigmenttir. Kardeşi beta karoten gibi likopen de karotenoit ailesinin üyesidir. Karotenoitler meyve ve sebzelerin, turuncu ve sarı gibi renklere sahip olmasını sağlayan kimyasallardır. Likopen, karotenoitler içinde “ilaç benzeri etkiye sahip” en önemli besin kaynağıdır. Sadece yeşil bitkiler ve bazı mikroorganizmalar (bakteri, mantar ve algler) karotenoit üretirler. Hayvanlar ve insanlar ise bu hayati kimyasalları vücutlarında saklarlar. Likopen, insan plazmasında en baskın karotenoittir. Bu durum, belki de, likopenin insanların savunma sistemlerindeki biyolojik öneminin de göstergesidir. Likopen seviyeleri, çeşitli biyolojik durumlardan ve yaşam şartlarından etkilenir. Likopen, özellikle yağdan zengin dokular olan deride, karaciğerde, testislerde ve prostatta bol miktarda bulunur.
Mükemmel Bir Antioksidan Kaynağı: Likopen
Domates, çok güçlü antioksidan etkiye sahip bir biyo-koruyucu güç ile doludur; Bu güç Likopendir!
Sadece domates mi? Domates suyu, domates salçası, ketçap, domatesli yemekler ve aklınıza gelecek bütün domates ürünleri… Antioksidan olarak likopen, serbest radikallerle savaşında büyük bir güce sahip olduğu gibi; başka antioksidan maddelere de yardım eder. Pek çok kimyasal reaksiyonda yer alan likopen, C ve E vitaminlerinin antioksidan aktivitelerinde destekleyici ve güçlendirici yarar sağlar. Likopenin, C ve E vitaminiyle oluşturduğu bu sinerji çok önemlidir. Bu üç madde bir araya geldiğinde sigaranın, güneş ışınlarının, çevresel radyasyon ve kimyasalların, ozon gazlarının doku hasarı yaratan etkilerini çok büyük ölçüde azaltır.
Likopen İçeren Besinler
En önemli likopen kaynakları domates ve domates ürünleridir. Domates, likopen açısından vazgeçilmezdir ve doğadaki en zengin likopen kaynağıdır. Hatta ısıl işlem sonucu domatesin içindeki likopen maddesi arttığı için, domates ürünleri, çiğ domatesin kendisinden bile daha iyi birer likopen kaynağı olur. Ayrıca; kurutulmuş kayısı, kuşburnu, pembe greyfurt ve karpuz da likopen içeren besinler arasındadır.
Gıda | Porsiyon Miktarı | Likopen (mg) |
---|---|---|
Domates Suyu | 250 ml | 25,0 |
Ketçap | 15 ml | 2,7 |
Spagetti Suyu | 125 ml | 28,1 |
Domates Salçası | 30 ml (2 Yemek Kaşığı) | 13,8 |
Domates Çorbası | 250 ml | 9,7 |
Domates Sosu | 60 ml (1/4 Bardak) | 8,9 |
Chili Sos | 30 ml (2 Yemek Kaşığı) | 6,7 |
Kokteyl Sos | 30 ml (2 Yemek Kaşığı) | 5,9 |
Karpuz | 368 g (1 Dilim 25x2 cm) | 14,7 |
Pembe Greyfurt | 125 g (1/2) | 4,9 |
Çiğ Domates | 125 g (1 Orta Boy) | 3,7 |
Kaynak : Institue of Nutrional Sciences
Likopen nasıl tüketilmelidir?
- Sabahları güne hafif ısıtılmış ve biraz zeytinyağı ilave edilmiş soyulmuş domates yiyerek başlayabilirsiniz.
- Sebzeli bir sandviçe ketçap ekleyebilirsiniz.
- Salatalarınızı kurutulmuş domates ile lezzetlendirebilirsiniz.
- Makarna üzerine domates sosu ekleyebilirsiniz.
- Sebze yemeklerine domates salçası ekleyebilirsiniz.
- İsteğe bağlı olarak domates suyu içebilirsiniz.
- Damak tadınıza uyduğu takdirde tükettiğiniz bazı yemeklere ketçap ekleyebilirsiniz.
- Domates suyu, domates püresi ve salça ile yapılmış sosları çok daha bol yiyebilirsiniz.
Yoğun likopen içeren Tat ürünlerini incelemek isterseniz;
Ürün |
1 Yemek Kaşığı Ölçüsü (g) |
Likopen Değeri (mg/100) |
Likopen Değeri (mg/1 yemek kaşığında) |
---|---|---|---|
Tat domates suyu | 11 | 10,98 | 1,21 |
Tat domates püresi | 15 | 26,97 | 4,05 |
Tat tatlı ketçap | 20 | 21,77 | 4,35 |
Tat salça | 25 | 85,54 | 21,39 |
Kaynak : Likopen değerleri Tübitak analiz sonuçlarına göre hesaplanmıştır.